Domowe gorzelnictwo – niezbędne składniki

Domowe gorzelnictwo, zwłaszcza w krajach Europy Środkowej oraz Wschodniej należy do zjawisk częstych i chętnie stosowanych – produkty takie wytworzone przez osoby, które pochwalić się mogą długoletnim doświadczeniem oraz szeroką wiedzą są często produktami lepszymi od tych proponowanych przez sklepy alkoholowe. Pod względem smakowym oraz zapachowym często są unikatowe i niespotykane w porównaniu do alkoholi największych producentów.

Jednakże, aby domowe wytwórstwo przyniosło korzystne efekty potrzebna nam będzie odpowiednia edukacja w tym zakresie oraz – przede wszystkim – niezbędne składniki i przyrządy, jakie wymagane są do przeprowadzenia optymalnego i prawidłowego procesu fermentacji. Następnie zaś leżakowania, którego czas dopasowany być musi do naszego rodzaju alkoholu. Z samym zakupem odpowiednich przyrządów również nie powinniśmy mieć większych problemów, gdyż są one szeroko dostępne. W samym internecie znajdziemy sporą ilość firm parających się sprzedażą fermentorów oraz akcesoriów przeznaczonych do wytwórstwa domowego alkoholu.

Jednym z najbardziej przydatnych produktów – zwłaszcza dla początkujących w domowym gorzelnictwie – może okazać się węgiel kokosowy. Dzięki swoim zróżnicowanym właściwościom jest w stanie odratować czysty alkohol przeznaczony do trunku, który finalnie okazał się nieudany. Dzięki temu, oczyszczony i oddzielony od dodanych smaków i zapachów alkohol, będzie mógł być użyty raz jeszcze do produkcji nowej nalewki. Drugim ciekawym produktem są drożdże gorzelnicze Puriferm – przydatne głównie tym destylatorom, którym zależy na wyższej zawartości mocy procentowej danego alkoholu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × pięć =