Wyspy kuchenne stały się obecnie bardzo popularnym elementem aranżacyjnym. W dużych pomieszczeniach mogą znajdować się pośrodku, a w układzie z otwartą kuchnią, świetnie sprawdzają się jako element oddzielający tę przestrzeń od samego salonu. Dodatkowo może ona pełnić różne funkcje. Jak ją urządzić, żeby była nie tylko efektowna, ale i użyteczna?
Wyspa może pełnić rolę dodatkowego miejsca roboczego, szczególnie, jeżeli znajduje się pośrodku pomieszczenia. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie tam strefy mokrej ze zlewem. Będzie to praktyczne i umożliwia przy okazji utrzymanie kontaktu wzrokowego z innymi osobami przebywającymi w pokoju, także podczas zmywania. Jeżeli uda się wygospodarować dużą przestrzeń na taki element, to może się on stać również centralnym punktem kuchni, w którym będzie się gotowało. Może się tam znaleźć blat roboczy czy nawet palniki. To dobre rozwiązanie dla rodzin, które chętnie gotują wspólnie – przy takim układzie można pracować z różnych stron, więc kilka osób wykonuje różne czynności jednocześnie, nie przeszkadzając sobie przy tym.
Warto pamiętać, że wyspa jest elementem dość uniwersalnym, który niekoniecznie musi służyć do samych zajęć związanych z gotowaniem. Szczególnie w kuchniach połączonych z salonem, często jest to miejsce zastępujące oddzielną jadalnię, gdzie domownicy mogą spokojnie spożywać posiłki. W takiej sytuacji przydadzą się hokery kuchenne, czyli specjalne, podwyższane stołki. Sprawdzą się one zdecydowanie lepiej niż klasyczne krzesła, ponieważ wyspa jest zwykle podwyższona. Dodatkowo takie siedziska stylowo się prezentują i dodają wnętrzu charakteru. W takim układzie jest to też doskonałe miejsce do rozmów podczas spotkań ze znajomymi, którzy mogą tam usiąść, w czasie gdy gospodarz będzie szykował jakieś dania.