Przygotowywanie przyjęcia w domu zawsze jest dość stresujące, ponieważ każdy chce, by wszystko wypadło pomyślnie, a stół wyglądał pięknie. W takim wypadku należy głównie zadbać o szczegóły.
Odpowiednio nakryty i zastawiony stół to już połowa sukcesu, drugą stanowią goście i udana zabawa. Na początku należy wybrać adekwatny do sytuacji obrus. W przypadku urodzin lub imienin można zdecydować się na kolorowy. Natomiast na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkiej nocy sprawdzi się taki z tematycznym wzorem. Jednak praktycznie na każdą okazję nadaje się obrus biały lub z delikatnym kwiatowym motywem.
Do nakrycia stołu warto dobrać serwetki, które będą pasowały kolorystycznie. Lepiej unikać połączenia np. czerwonego z różowym, czy niebieskiego z zielonym. Bardziej praktyczne od serwetek materiałowych będą papierowe. Następnie należy rozmieścić zastawę stołową. W zależności od tego, jakie potrawy będą podawane, kolejność talerzy jest następująca: duży, przekąskowy do zupy lub bulionówka. Natomiast sztućce trzeba ułożyć w takiej kolejności, w jakiej będą spożywane posiłki. Znaczenie ma również umieszczenie kieliszków, które powinny znajdować się nad talerzami, po prawej stronie. Całości dopełnią kwiaty w wazonie ustawione pośrodku stołu.