Okres ciąży to wyjątkowy czas dla każdej kobiety. Wymaga on dodatkowej pielęgnacji i poświęcenia sporej dozy uwagi, a także zaopatrzenia organizm w niezbędne do prawidłowego rozwoju i zdrowia mikroelementy oraz witaminy. Bardzo ważna w czasie ciąży jest suplementacja magnezu, który jest niezbędny, aby płód dobrze się rozwijał, a ciężarna kobieta zachowała jak najlepsze samopoczucie. Niedobór magnezu w ciąży objawia się praktycznie tym samym, co do osób, które borykają się z takim problemem – jest to przede wszystkim zmęczenie i ogólne osłabienie organizmu oraz bolesne skurcze mięśni, które pojawiają się zwłaszcza podczas nocy.
Ponadto brak odpowiedniej ilości magnezu w organizmie ciężarnej może powodować zaburzenia koncentracji i problemy z pamięcią, przewlekłe bóle głowy, kołatanie serca, arytmię i bezsenność. Niedobór magnezu przyczynia się również niekiedy również do mdłości oraz może prowokować wymioty. Dodatkowo niedobór magnezu w czasie ciąży, znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia tak zwanej rzucawki oraz może skutkować większym prawdopodobieństwem wystąpienia przedwczesnego porodu. Dlatego też niezmiernie ważne jest, aby kobieta w ciąży miała bardzo różnorodną dietę, która zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na magnez. Dieta powinna być obfita w takie produkty jak orzechy, ziarna, nasiona i rośliny strączkowe, a także kakao (między innymi gorzka czekolada), które są bogatymi źródłami zawierającymi magnez dobrze przyswajalny. Dodatkowo warto jest skonsultować z lekarzem proces suplementacji magnezu – w postaci tabletek bądź rozpuszczalnego w wodzie do picia. Pozwoli to odpowiednio zbilansować dietę i zapobiegnie niedoborowi magnezu.