Niemal każda restauracja posiada profesjonalną kuchnię gastronomiczną, w której przygotowywane są poszczególne potrawy. Takie miejsce musi być przede wszystkim funkcjonalne i wyposażone w szereg praktycznych sprzętów. Oczywiście ich liczba oraz poziom zaawansowania technologicznego zależą w ogromnej mierze od menu, a także zwyczajowej ilości gości. Niezbędne są m.in. rozmaite rozwiązania przeznaczone do obróbki mechanicznej produktów żywnościowych.
Do wspomnianych we wstępie urządzeń zaliczamy porządne szatkownice z wymiennymi tarczami (pozwalają na swobodne krojenie, cięcie i siekanie), elektryczne blendery do emulgowania i upłynniania, wielofunkcyjne miksery spiralne i planetarne, miesiarki do wyrabiania ciasta oraz krajalnice do dzielenia pieczywa, wędlin czy serów. Odrębną kategorię stanowią sprzęty przystosowane do obróbki termicznej, czyli np. piec konwekcyjno-parowy, grill gazowy, salamandra do topienia sera i rozbudowana frytownica. Nieoceniona okaże się ponadto pakowarka próżniowa – maszyna służąca stricte do zabezpieczania żywności przed zepsuciem poprzez odessanie powietrza z wnętrza opakowania. Świetnie sprawdzi się w procesie gotowania techniką sous-vide. Pozostałe pożądane elementy to choćby zmywarka tunelowa (ewentualnie kapturowa), szafa chłodnicza i ciśnieniowy ekspres do kawy.