W każdym domu, ale też lokalu gastronomicznym potrzebna jest dobrze skompletowana zastawa stołowa. Jest ona niezbędna po to, aby móc wyprawić wyjątkową kolację dla znajomych, czy też podać obiad dla całej rodziny w sposób elegancki wtedy, gdy będzie wymagała tego okazja. Na pełną zastawę stołową może składać się wiele elementów, ale ich dokładna ilość oraz rodzaje będą zależne od konkretnych potrzeb i kilku innych czynników. Są jednak takie rzeczy, których nie powinno zabraknąć absolutnie w żadnej zastawie. Jak skompletować zastawą, aby była ona w pełni użyteczna i nic ważnego w niej nie brakowało?
W zastawie stołowej nie może zabraknąć oczywiście dużych płaskich i głębokich talerzy obiadowych, a także mniejszych talerzyków płaskich służących do podawania sałatek czy ciast. W dobrze skompletowanej zastawie powinny znaleźć się również miski i półmiski. Mogą one posłużyć na przykład do wyłożenia na stół przygotowanych mięs. Przydatne będą też różnych wielkości patery, na które można ciasta lub sery. Na koniec należy wymienić również filiżanki niezbędne do podawania gorących napojów. Jeżeli chodzi o dodatkowe elementy, to warto zastanowić się nad sosjerkami, czyli naczyniami do podawania sosów.