Syrop klonowy jest to cukier, który jest produkowany z klonu. Najczęściej stosuje się go w przypadku odchudzania lub przy biegunce. Jego największa zaleta to to, że nie zawiera fruktozy. Niestety syrop ten ma wiele skutków ubocznych, które mogą doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Syrop klonowy to cukier, który jest oparty na substancji o nazwie glukozyd glikolowy (GGL). Substancja ta pozyskiwana jest z klonu i dostępna w postaci proszku czy granulatów – składników słodzonych napojów gazowanych. Najpopularniejszym syropem klonowym jest ten bez cukru i bez dodatku aromatów. Zawierają tylko składniki naturalne. Dzięki temu można je nie tylko pić na czczo, ale i używać do przygotowania deserów lub ciastek.
Syrop klonowy jest środkiem, który wykorzystywany jest do leczenia chorób układu pokarmowego. Jednak środek ten może być również wykorzystywany do celów kosmetycznych. Jest także naturalnym produktem, który zawiera sporą ilość minerałów i witamin. Jego skład zawiera wiele cennych składników, które są niezbędne do zdrowia człowieka. Syrop klonowy działa na naszą skórę i zapewnia jej odpowiedni poziom nawilżenia i odżywienia.