Jak ładnie podać ciasto lub deser?

Niektóre potrawy mogą przysporzyć nam trochę trudności w czasie podania, szczególnie gdy zależy nam świetnym efekcie wizualnym. Do tego typu dań należą przede wszystkim ciasta oraz desery. Ten ostatni, kończący posiłek element najbardziej zapada w pamięć naszych gości, dlatego warto odrobinę się postarać o efekt wizualny na ich talerzach. Najłatwiej w tym przypadku jest podać ciasto na tradycyjnych, szklanych talerzykach deserowych, których powierzchnię możemy przyozdobić płynną czekoladą, cukrem pudrem i kleksem intensywnie czerwonego musu malinowego. Problem pojawia się w przypadku lodów, deserów typu lava cake lub wszelkiego rodzaju pianek. 

Wyposażanie, które przyda się do serwowania deserów

By uniknąć kłopotów z serwowaniem mrożonych i płynnych deserów, najlepiej wyposażyć się w pucharki lodowe. Eleganckie modele tego kuchennego gadżetu znajdziemy np. w tym sklepie internetowym https://nordicstudio.pl/kuchnia-i-jadalnia/naczynia/pucharki-do-lodow/. Takie fantazyjne kielichy na zgrabnej nóżce już same w sobie stanowią ozdobę, dlatego wystarczy, że nałożymy do nich np. sorbet, a całość dekorujemy listkiem mięty, bądź melisy. Takie naczynia świetnie sprawdzą się też do serwowania wszelkiego rodzaju musów i kremów. W przypadku ciast, tak jak zostało to wspomniane wcześniej, najlepiej egzamin zdadzą talerzyki deserowe, ale chcąc zrobić większe wrażenie na gościach, możemy kupić bogato zdobioną porcelanę lub wzorzysty kryształ. Tego typu elementy skomponują się z klasyczną, białą albo kremową zastawą stołową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 + dziewiętnaście =