Opakowania żywności, stosowane w branży spożywczej, coraz częściej dostosowywane są do nowoczesnego, ekologicznego podejścia do gospodarowania zasobami. W wielu wypadkach odchodzi się od tradycyjnych, plastikowych produktów, służących do zabezpieczania wyrobów żywnościowych, na rzecz ich współczesnych odpowiedników – biodegradowalnych lub pozwalających na ponowne wykorzystanie.
Najprostszym sposobem na uzyskanie opakowania, uwzględniającego wymogi ekologiczne, jest zmniejszenie w nim udziału plastiku. Osiągnąć to można na kilka sposobów – przykładowo łącząc tworzywa sztuczne z elementami papierowymi. Niektórzy z producentów żywności świadomie ograniczają też powierzchnię opakowania do absolutnego minimum, rezygnując w ten sposób z lepszej widoczności produktów na półkach. Nowatorskim rozwiązaniem, zapewniającym zarówno biodegradowalność, jak i możliwość wielokrotnego użytku, są woskowijki. Po umyciu w letniej wodzie można ich ponownie użyć, również w gospodarstwie domowym. Jednocześnie zapewniają one większa trwałość przechowywanej żywności, dzięki czemu przyczyniają się do ograniczenia jej marnotrawstwa. Ważnym aspektem trendów ekologicznych w tej gałęzi gospodarki jest recykling – w praktyce niemal każde opakowanie, stosowane w branży spożywczej, może być obecnie przetworzone.