Kakao jest pozyskiwane z nasion owocu kakaowca. Roślina ta rośnie głównie w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Ma ona szerokie zastosowanie w kuchni, ale nie każdy wie, jakie właściwości posiada. Okazuje się bowiem, że kakao warto spożywać regularnie, gdyż ma ono pozytywny wpływ na zdrowie.
Kakao jest bogate przede wszystkim w białko, węglowodany, cenne tłuszcze, magnez, cynk, potas oraz fosfor. Zawiera również flawonoidy, które pozytywnie wpływają na układ krążenia. Poprawiają ogólny stan naczyń krwionośnych, wzmacniają ścianki i regulują ciśnienie krwi. Regularne spożywanie kakao może uchronić przed rozwojem poważnych chorób kardiologicznych. Zawarte w nim przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Kakao jest dodatkiem, które w świetny sposób może wzbogacić różnego rodzaju potrawy. Wykorzystuje się je do przyrządzenia smacznego napoju o takiej samej nazwie, a także jako dodatek do ciast, deserów, a nawet dań mięsnych. Wybierając kakao warto zdecydować się na takie, które pochodzi ze sprawdzonych źródeł, co daje gwarancję najwyższej jakości. Takie produkty znaleźć można pod adresem https://pluskakao.pl/produkt/kakao-gorilla-sierra-leone-200g-05kg-1kg/.