Miód to słodka, lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły i niektóre pokrewne owady.
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia komórek, starzenie się i choroby. Według badań opublikowanych w Journal of Agriculture and Food Chemistry, miód zawiera więcej związków fenolowych niż słodziki wytwarzane z cukru trzcinowego, takie jak fruktoza i sacharoza.
Enzymy to cząsteczki białka, które pomagają rozkładać żywność na składniki odżywcze, które Twój organizm może wchłonąć i wykorzystać. Pomagają również organizmowi trawić żywność bardziej efektywnie, rozbijając tłuszcze i białka na mniejsze cząsteczki. Niektóre enzymy są produkowane przez Twój organizm, ale inne znajdują się w roślinach i zwierzętach, w tym w pszczołach miodnych, które przechowują nektar w swoich ciałach do wykorzystania w miesiącach zimowych, kiedy kwiaty nie kwitną.
Mogą być przydatne w leczeniu oparzeń lub ran, ponieważ zabija bakterie bez uszkadzania tkanek. Ma również właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym jest przydatny w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, zapalenie skóry i egzema.
Ponieważ zawiera ziarna pyłku, które mogą być wykorzystane do identyfikacji pyłków odpowiedzialnych za wywołanie objawów alergii.
Jeśli chcesz kupić dobrej jakości miód, to sprawdź witrynę internetową: https://mkfresh.pl/produkty-spozywcze.