Udana kolacja to nie tylko pyszne i wykwintne dania, ale również ciekawe, dobrane pod względem aromatów napoje alkoholowe. W tym aspekcie nie można jednak podejmować pochopnych decyzji. Nieprawidłowo dobrane wino potrafi bowiem zniweczyć wszystkie wysiłki kucharza i zepsuć nawet najbardziej obiecujący wieczór. A zatem, jakich reguł przestrzegać, dobierając napoje alkoholowe podawane swoim gościom podczas wieczornego posiłku?
Na rynku dostępne są wina czerwone, białe oraz różowe. Każde z nich, w zależności od wybranego wariantu wytrawności, charakteryzuje się odmiennym smakiem oraz wyczuwalnym zapachem. Tak duża różnorodność dostępnych alkoholi może sprawiać, iż ich dobór może być trudny. Z tego też względu doświadczeni szefowie kuchni polecają kierowanie się zasadą, iż czerwone wina wytrawne pasują do dań cięższych, mięsnych, a z kolei alkohole białe do posiłków lżejszych, rybnych. Jeśli chodzi o wina słodkie, różowe, to można podać je jako dodatek do deseru.
Osobnym zagadnieniem jest zakup odpowiedniej butelki wina. W tym względzie nie warto kierować się dostępnością danej marki w marketach, a raczej opiniami innych konsumentów. Co więcej, dobrym pomysłem jest również odwiedzenie sklepu specjalistycznego, który ma w swoim asortymencie duży wybór win z różnych zakątków świata.
Z ofertą jednego z takich miejsc można się zapoznać między innymi na stronie internetowej https://winoland.com/.