Kompostownik to specjalna konstrukcja przeznaczona do rozkładu odpadów biodegradowalnych w celu uzyskania wartościowego nawozu. Warto umieścić ją w ogrodzie i wrzucać do środka np. skoszoną trawę, opadłe z drzew liście i gałązki, popiół drzewny, chwasty, skorupki jajek kurzych, obierki z owoców oraz warzyw, a także wyroby papierowe. Najlepszym momentem na założenie omawianego obiektu jest początek jesieni, gdyż panują wtedy korzystne warunki atmosferyczne do rozwoju baterii. Idealny pojemnik na kompostownik wykonany z trwałego tworzywa sztucznego znajdziemy m.in. w popularnym sklepie internetowym Denoti.
Kompostownik powinien zostać zlokalizowany w półcieniu, tak aby był optymalnie chroniony przed negatywnym działaniem promieni słonecznych i wiatru. Sprzyja to rozkładowi odpadów ze względu na wolniejsze wysychanie ziemi. Pierwszym etapem zakładania tej konstrukcji jest zawsze wyłożenie dna drobnymi resztkami pokosu, skrupulatnie pociętymi gałązkami czy liśćmi. Następnie zaleca się wysypanie na wierzch około dziesięciocentymetrowej warstwy ziemi ogrodowej. Jej zadanie polega na tzw. „zaszczepieniu” niezbędnych mikroorganizmów. Powyższe czynności należy powtórzyć jeszcze kilkakrotnie, dokładając do zielonych elementów papier i odpady kuchenne – aż do momentu osiągnięcia wysokości pojemnika w 80-85% (maksymalnie do 1,20 m). Zwieńczeniem procedury jest przykrycie kompostu fragmentami dyni, ogórkami i dużymi liśćmi. Całość trzeba jeszcze na koniec koniecznie obsypać solidną ilością żyznej gleby. Materiał nawozowy zazwyczaj okazuje się gotowy do użytku po 9 miesiącach.