Rożen do grilla znajduje przede wszystkim zastosowanie, gdy chcemy przyrządzić soczyste mięso, ale z chrupiącą skórką. Ten prosty dodatek do urządzenia umożliwia zachowanie wszystkich smaków i aromatów. Jakie zatem mięso smakuje z niego najlepiej?
Stosując rożen, można przygotować kilka rodzajów mięsa. Przede wszystkim klasycznego kurczaka, ale również glazurowaną szynkę. Jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy nabić ją na szpikulec i pozostawić na rożnie przez 1,5 godziny. Glazura jest najczęściej przygotowywana z cukru, ale na mięso należy ją nałożyć przed końcem pieczenia (około pół godziny), aby jej nie spalić. Pieczoną wieprzowinę można przyrządzić w formie chrupiącej pancetty. Smakuje równie dobrze bezpośrednio po zdjęciu z grilla, jak i na drugi dzień – nawet na zimno. Aby podkreślić jej smak, należy dzień przed obróbką termiczną natrzeć ją solą. Później piec przez około 1,5 godziny w temperaturze 200°C. Na grilla świetnie nadaje się także udziec jagnięcy, kaczka czy wołowina. W trakcie pieczenia mięso należy polewać przez cały czas wytopionym tłuszczem, aby zachować jego soczystość i wyjątkowy smak oraz aromat pochodzący z marynaty.