Współcześnie wszystkie gospodarstwa domowe są zobligowane do precyzyjnego segregowania śmieci. Chodzi tutaj zarówno o rozmaite pozostałości papierowe, jak i aluminiowe, szklane, metalowe czy plastikowe. Stosunkowo nową kategorię stanowią natomiast tzw. odpady bio, czyli ulegające szybkiemu rozkładowi (w pełni biodegradowalne). Należy je wyrzucać do pojemnika wyłącznie w specjalnych workach kompostowalnych, które można nabyć choćby w tym sklepie internetowym: https://eko-ludek.pl/Worki-kompostowalne-c27.
Do bioodpadów zaliczamy przede wszystkim obierki warzyw i owoców, resztki jedzenia (ale z wyłączeniem kości czy obrzynków z mięsa), liście i gałęzie drzew, trawę, elementy drewniane oraz trociny. Są to produkty naturalne, które muszą być zawsze składowane w odrębnych pojemnikach. Nie można ich jednak wyrzucać luzem. Przeznaczone są bowiem do tego celu wspomniane już worki kompostowalne o pojemności od 6 do nawet 240 litrów. Produkuje się je najczęściej z materiału organicznego w postaci skrobi ziemniaczanej, ewentualnie mączki kukurydzianej wzbogaconej o estry olejów roślinnych. Dzięki temu skutecznie rozkładają się w zaledwie 40-50 dni przy czynnym udziale pożytecznych mikroorganizmów (w sposób tlenowy bądź beztlenowy). Ponadto charakteryzują się sporą odpornością na uszkodzenia oraz optymalną elastycznością, co powoduje, że można ich używać bez obawy o przypadkowe pęknięcie i wysypanie znajdujących się wewnątrz odpadów. Podsumowując, tego rodzaju worki są w pełni przyjazne środowisku naturalnemu, a przy tym wystarczająco wytrzymałe.