Produkcja żywności nierozerwalnie związana jest z jej transportem od producentów do dystrybutorów, co wymaga jej właściwego przygotowania. Aby prawidłowo i bezpiecznie przewozić i przechowywać produkty spożywcze, należy zapewnić właściwe materiały opakowaniowe. Opakowania żywności muszą powstawać z zachowaniem kluczowych norm bezpieczeństwa. Które z opakowań są najlepsze do transportu i do jakich produktów znajdują zastosowanie?
Większość opakowań wykorzystywanych do transportu żywności jest produkowanych z folii LDPE/MDPE/HDPE czyli folii polietylenowej, która charakteryzuje się dobrą giętkością i miękkością, a także wytrzymałością. Folia LDPE/MDPE/HDPE i wytwarzane z niej artykuły mogą być stosowane jako worki do skrzyniopalet, wkłady do skrzynek, worki do wykładania pojemników euro, a także worki do mięsa, które mają bezpośredni kontakt z żywnością. Wytwarzane są z nich również worki do pojemników E2, które wkładane są do skrzynek na mięso i tym samym umożliwiają wyładowanie ich, a także przechowywanie w czasie transportu, a później w magazynach i chłodniach. Wszystkie opakowania muszą spełniać obowiązujące normy jakości i bezpieczeństwa, a także trwałości.