Oliwa z oliwek jest jednym z najczęściej używanych olejów na całym świecie. Jest ona popularnym składnikiem wielu dressingów, dipów, a nawet potraw! Istnieje jednak wiele innych zastosowań tej wyjątkowej oliwy, o których większość ludzi nie ma pojęcia.
Korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia obejmują zmniejszenie ryzyka zachorowań i wydłużenie średniej długości życia. Możliwości wykorzystania oliwy z oliwek są nieograniczone. Można ją stosować w sosach sałatkowych, marynatach, do smażenia potraw lub dodawania smaku zupom i gulaszom; wystarczy kilka kropel. Obecnie oliwa z oliwek jest używana nie tylko do gotowania i przyprawiania sałatek. Na przykład przemysł kosmetyczny i pielęgnacyjny odkrył, że wiele właściwości oliwy z oliwek pomaga zatrzymać wilgoć w skórze, co może być szczególnie korzystne dla osób cierpiących na swędzenie lub suchość skóry. Oliwa z oliwek to jadalny olej roślinny uzyskiwany z oliwek, tradycyjnych drzew uprawnych basenu Morza Śródziemnego. Podobnie jak inne produkty spożywcze, oliwa z oliwek jest bogata w tłuszcze; składa się głównie z triacylogliceroli i zawiera niewielkie ilości tłuszczów nasyconych. Warto zajrzeć do tego sklepu internetowej https://kolebkasmaku.pl/hiszpanskie-oliwy-z-oliwek-extra-virgin/.