Orzeszki ziemne są bogate w witaminy, minerały i białka. Są dobre dla naszego zdrowia i naszego organizmu. Masło orzechowe jest jednym z najbardziej popularnych pokarmów na świecie. Jest to zdrowa przekąska, która pomaga utrzymać pełnię najedzenia przez dłuższy czas.
Masło orzechowe jest produkowane z orzeszków ziemnych, które zostały zmielone do konsystencji pasty, która może zawierać sól, substancje słodzące lub inne aromaty, takie jak miód lub czekolada. Może być sprzedawane w słoikach lub tubkach do smarowania pieczywa. Orzeszki ziemne mają wysoką zawartość białka i zdrowych tłuszczów https://goodpower.eu/ (kwasy tłuszczowe omega-6), co sprawia, że są idealne np. dla wegan, którym brakuje pewnych niezbędnych aminokwasów pochodzących ze źródeł zwierzęcych, takich jak mięso, ryby i produkty mleczne. Masło orzechowe zawiera również błonnik, który pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny.
Zawartość tłuszczu w maśle orzechowym różni się w zależności od marki, a także zależy od tego, czy wybierzesz gładkie, czy chrupiące masło orzechowe zawierające dodatki. Masło orzechowe może mieć wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom LDL lub „złego” cholesterolu i obniżają poziom HDL lub „dobrego” cholesterolu. Należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych do mniej niż 10 procent wszystkich dziennych kalorii (około 15 gramów dziennie), jeśli próbujesz stracić na wadze lub starasz się zapobiegać chorobom serca.