Dlaczego konsumpcja czekolady, sprzyja zdrowiu psychicznemu?

Kiedy jemy czekoladę, organizm uwalnia endorfiny, czyli substancje chemiczne, które sprawiają, że czujemy się szczęśliwi i zrelaksowani. Mogą one również pomóc złagodzić ból i stres.

Skład bliski ludzkiemu organizmowi

Czekolada zawiera fenyloetyloaminę (PEA), inną substancję występującą naturalnie w naszym organizmie, która działa stymulująco na układ nerwowy. Połączenie tych substancji chemicznych w czekoladzie wywołuje uczucie euforii i relaksu, co może wyjaśniać, dlaczego tak wiele osób ją lubi! Ponadto spożywanie ciemnej czekolady może również obniżyć ciśnienie krwi i obniżyć poziom LDL (złego) cholesterolu.

Czekolada zawiera również kofeinę i inne substancje stymulujące, które powodują uwalnianie endorfin w mózgu. Endorfiny są naturalnymi środkami przeciwbólowymi i poprawiają nasze samopoczucie. Właśnie dlatego niewinna tabliczka lub większy chocobox – https://www.chocobox.pl/są zbawienne, gdy doświadczamy „doła”! Głowa do góry i czekoladka do buzi.

Czekolada stresowi mówi nie!

Czekolada może pomóc zmniejszyć poziom stresu i poprawić ogólny stan zdrowia, zwłaszcza jeśli spożywasz ciemną czekoladę, która zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zwykła mleczna.

Przeciwutleniacze pomagają chronić nas przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić nasze komórki i prowadzić do chorób takich jak choroba Alzheimera, lub występowanie nowotworów. Wspomniana wcześniej fenyloetyloamina, stymuluje ośrodki przyjemności w mózgu; to ta sama substancja chemiczna, która jest uwalniana, gdy zakochujemy się lub uprawiamy seks!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa + osiemnaście =