W Polsce przybywa fanów ekologicznych urządzeń i akcesoriów. Nie ominęło to również kuchni, gdzie stosuje się coraz częściej materiały biodegradowalne o niskim śladzie węglowym. Akcesoria tego typu mogą być ciekawym pomysłem na prezent. Które z nich będą się do tego nadawać najlepiej?
Dużym problemem ekologicznym, jeśli chodzi o kuchnię jest spora liczba odpadów. Niektóre papierowe foremki wyrzuca się po jednym użyciu, gdzie bardzo rzadko nadają się do recyklingu. Ekologiczne akcesoria kuchenne można użyć w kuchni kilkaset razy. Świetnym pomysłem na prezent może być silikonowa mata wielokrotnego użytku, na której można piec różne desery. To samo w przypadku foremek do muffinek. Zamiast plastikowych i łamliwych przyborów do gotowania lepiej kupić estetyczniejsze wersje drewniane. Wielokrotnego użytku mogą być też specjalne filtry do kawy.
Dużym problemem, jeśli chodzi o spożywanie posiłków są jednorazowe naczynia, zwłaszcza w przypadku grillów i spotkań na dworze. W kuchni przydają się specjalne tacki i sztućce biodegradowalne, które rozkładają się w parę dni. Problemem są też plastikowe kubki, gdzie alternatywą są kolorowe wersje z pulpy trzcinowej. Dobrym prezentem będą również trwałe słomki metalowe, które zastępują mniej wytrzymałe tworzywa sztuczne.