W każdym domu, w wyposażeniu kuchennym można znaleźć różne rodzaje herbat. Domownicy mogą preferować rozmaite smaki, ale to nie szkodzi, ponieważ w sklepach dostępny jest szeroki asortyment. Zwykle na kuchennych półkach dominuje herbata czarna, entuzjaści tego aromatycznego napoju sięgają również po inne gatunki. A warto, gdyż okazuje się często, że nie wszystkie rodzaje herbat są nam znane. Można wprowadzić także w tym temacie urozmaicenia.
Aromatyczny napój herbaciany potrafi umilić niejedno popołudnie lub wieczór. Jest to również rewelacyjny sposób na wygospodarowanie wolnej chwili na relaks lub rozmowę z najbliższymi. Na dodatek, niektóre z gatunków herbat mają niezwykle cenne właściwości. Warto znać przynajmniej te kluczowe. Osoby, które dbają o ładną sylwetkę i dobre samopoczucie poszukują często takich produktów, które będą działały korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Podczas rozmaitych diet odchudzających polecana jest czerwona herbata, która wspomaga procesy trawienne. Ten gatunek zawiera także cenne flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne.
Dla wielu osób zupełną nowością mogą okazać się właściwości białej herbaty. Delikatna w smaku, doceniania szczególnie przez koneserów. Poszukiwana ze względu na znakomity aromat i cenne właściwości. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia, jest bardzo korzystna przy dolegliwościach sercowo-naczyniowych, wspiera także układ odpornościowy. Jak widać, zalety tego rodzaju herbaty są nieocenione.