Podawanie dzieciom zdrowej żywności to najlepszy sposób na zapewnienie im długiego i zdrowego życia. Możesz zacząć od podawania im tych pokarmów każdego dnia:
Owsianka jest doskonałym źródłem błonnika, białka i składników odżywczych. Ma również zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu, co może pomóc w zapobieganiu chorobom serca.
Szpinak zawiera wiele przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki w organizmie i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Jest również bogaty w żelazo, które pomaga przenosić tlen w całym organizmie i poprawić funkcjonowanie mózgu.
Brokuły to kolejny pokarm o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i witaminy C, która zwiększa odporność na wspólne przeziębienia i inne infekcje. Jest również pakowane z błonnikiem, który może zapobiec problemom zaparcia u dzieci w czasie.
Łosoś i tuńczyk są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA), które wspomagają rozwój mózgu u niemowląt i dzieci do 3 roku życia.
Dzieci mogą jeść miód, o ile nie mają alergii lub innych schorzeń, które mogłyby być przez niego pogorszone. Miód może pomóc utrzymać pod kontrolą kaszel i przeziębienie u dzieci. Pomaga również łagodzić ból związany z ząbkowaniem i oczyszcza wysypki spowodowane pieluszkowym zapaleniem skóry lub egzemą. Odrobina miodu może pomóc uczynić jedzenie bardziej smacznym dla dzieci, które odmawiają jedzenia pokarmów stałych. Dobrą zachęta do jedzenia miodów, są specjalne zestawy DIY dla dzieci, które poprzez gry i zabawy, pokazują że miód jest nie tylko smaczny, ale pobudza wyobraźnię oraz kreatywność.
Należą do nich mleko, ser, jogurt i maślanka. Niskotłuszczowe produkty mleczne są dobrym źródłem wapnia i białka. Ich wysoka zawartość potasu pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiegać rozwojowi nadciśnienia w późniejszym okresie życia. Dzieci w wieku od 2 do 8 lat powinny spożywać 3 porcje niskotłuszczowych produktów mlecznych dziennie; starsze dzieci potrzebują 2 porcje dziennie.