Grzyby to dodatek, który wzbogaci smak wielu potraw szczególnie jesienią, gdy całe rodziny dla przyjemności wybierają się na weekendowy wycieczki do lasu, ale warto używać ich nie tylko o tej porze roku. Daniom wegetariańskim i wegańskim dodadzą smaku umami, pogłębią aromat sosów i zup, a w zapiekankach i potrawach z jaj będą ciekawym elementem wpływającym na zróżnicowanie konsystencji na języku. Jak więc ich używać w kuchni na co dzień?
Leśne grzyby można zamrozić, by móc cieszyć się ich świeżym smakiem o każdej porze roku, można je także zamarynować w zalewie octowej, a do potraw świątecznych najczęściej wykorzystywane są grzyby suszone. Jednak ciekawym sposobem na to, by mieć je zawsze pod ręką, jest ich smażenie i wekowanie. Wchodząc na poszczególną witrynę internetową https://devaldano.pl/product/grzyby-lesne-smazone/ znajdziemy już gotowe grzyby w takiej formie, możemy je więc dodać bezpośrednio do potrawy. Z ich pomocą przygotujemy błyskawiczny sos grzybowy – wystarczy podsmażyć na patelni cebulkę i do zeszklonej wlać grzyby, chwilę podgrzać i zalać szklanką wywaru i śmietanką 30%. Gdy część płynu odparuje, można taki sos doprawić dużą ilością świeżego koperku i podawać z makaronem, plackami ziemniaczanymi czy blinami. Dobrym pomysłem jest też zapiekanka grzybowa typu quiche. Do tej zrobienia potrzebny będzie kruchy spód do tarty wytrawnej, a nadzienie składa się z jajek, śmietany i dodatków, w naszym przypadku będą to grzyby, a do tego możemy też dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, brokuła czy inne warzywa. Takie smażone leśne grzyby to także doskonały dodatek do jajecznicy czy zup.