Dobry nóż to podstawowy sprzęt w kuchni każdego profesjonalisty. Niezależnie od tego czy jesteś szefem kuchni w dużej restauracji czy po prostu lubisz gotować właściwy nóż to pierwszy krok w stronę sukcesu. Jak wybrać właściwy nóż? Jakie będą najlepsze na początek, a jakie dla bardziej zaawansowanych?
W kuchni profesjonalistów panują dwie szkoły. Jedni do niemal każdego dania używają dużego solidnego noża. Ma to sporo zalet. Duży nóż z łatwością pokroi, posieka czy poszatkuje warzywa, mięso i wszystkie inne składniki. Pomoże również w przeniesieniu ich do garnka lub miski. Niestety mimo dużej uniwersalności nóż, często nazywany nożem szefa kuchni, nie sprawdzi się we wszystkich sytuacjach. Pokrojenie sera czy drobniejszych składników może być trudne przy pomocy dużego noża. Za to idealnie sprawdzi się on podczas siekania mięsa czy warzyw. Szeroki wybór profesjonalnych nożów szefa kuchni można znaleźć na https://profesjonalne-noze.pl/pl/c/Noze-Szefa-Kuchni/58.
Oprócz takiego noża w kuchni przyda nam się również duży nóż do pieczywa, mniejszy nóż do krojenia wędlin czy osobny nóż do serów. Do drobniejszych składników najlepiej sprawdzą się mniejsze noże. Są one łatwiejsze w utrzymaniu i lżejsze, dzięki czemu nawet po dłuższym krojeniu nie boli nas ręka. W zestawie każdego profesjonalisty powinien znaleźć się również średniej wielkości nóż z ząbkami. Idealnie sprawdzi się on przy krojeniu pomidorów czy papryk. Ząbki bez problemu poradzą sobie z przecięciem skórki, co znacząco ułatwi nam przygotowanie sałatek czy kanapek.