Osoby chorujące na cukrzycę często słyszą, że składnik, jaki powinny wykluczyć z diety to węglowodany. Tymczasem zagrożeniem są wyłącznie cukry proste znajdujące się między innymi w ciastach, czekoladzie, słodkich bułkach, cukierkach, przetworach owocowych. Niewskazane jest również spożywanie białego pieczywa, w tym bułek i chleba produkowanych z mąki z oczyszczonego ziarna. Jest mało wartościowe, biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych, szczególnie błonnika i witamin. Co więcej, zawiera nawet 60-78% skrobi, czyli wielocukru, który składa się tylko z cząstek glukozy połączonych wiązaniami α-glikozydowymi. Te jego cechy sprawiają, że zwiększa stężenie cukru we krwi i jest zakazany w diecie cukrzycowej.
Czy chorujący na cukrzycę powinien całkowicie zrezygnować ze smaku chrupiącego pieczywa? To obawa wielu pacjentów. Tymczasem wiele piekarni ma w swojej ofercie specjalny chleb dla diabetyka, który jest dla nich zdrowy i bezpieczny. W tego rodzaju pieczywie pszenna mąka zastępowana jest najczęściej mąką żytnią lub razową, a także z pełnego przemiału. Alternatywą dla białej mąki jest także wersja graham i owsiana czy zawierająca dodatek naturalnego błonnika owsianego.